Termal Buzlanma Önleyici

Uçuş sırasında uçak kanatlarında aşırı buz birikmesini önlemek çok önemlidir. Geleneksel olarak, bu amaç için ısı, uçağın motorlarından alınarak pnömatik kanallar aracılığıyla dağıtılmakta ya da bunun mümkün olmadığı hava araçlarında ise mekanik buz kırma yöntemini sağlayan pnömatik buz kırıcılar kullanılmaktadır.

Ancak, yakıt verimliliğini artırmak için daha hafif buz kırıcı ürün gereksinimi, elektrikle üretilen ısıyı kullanarak bu görevi görmesine olan ilgiyi artırmıştır. Hava araçları, nemin bol olduğu ve ortam sıcaklıklarının düşük olduğu yerlerde uçtuğundan, hava akışı kanat üzerindeki ısıyı çok hızlı emer ve bu yüzden elektro-termal buz önleme sistemi, zorlu bir uygulamadır.

Termal Buzlanma Önleyici

İdeal olarak, buz çözme sırasında gömülü ısıtıcılar kanadın yüzeyindeki buzu gevşeterek aerodinamik kuvvetlerin buz tabakasını büyük parçalar halinde soyup atmasını sağlar. Yetersiz ısı uygulanırsa buz yerinde kalır. Kanat kenarında çok fazla ısı uygulanırsa, buz tabaka halinde soyulmak yerine sıvı hale gelir, kanat yüzeyinin gerisine doğru akar ve "geri donma" adı verilen bir süreçle tekrar donar. Bu nedenle, sürecin tüm yönlerinin hassas bir şekilde kontrol edilmesi kritik öneme sahiptir.

ADES Mühendislik, tüm bu zorlukları aşmak için yüksek güç yoğunluğuna dayalı yeni bir elektrikli buz çözme yaklaşımı üzerinde çalışmakta ve bu çözümü hayata geçirmek için araştırma-geliştirme faaliyetlerine devam etmektedir.

Termal Buzlanma Önleyici